Sidehastighet

Sidehastighet

Sidehastighet, også kjent som sideytelse eller lastetid, refererer til hvor raskt en nettside laster innholdet sitt i nettleseren til en bruker. Dette inkluderer tiden det tar å laste tekst, bilder, videoer, script og annet innhold på siden.

Sidehastighet er en viktig faktor for både søkemotoroptimalisering og markedsføring, da det påvirker brukeropplevelsen og kan påvirke rangeringensøkemotorer som Google. Forsinkede nettsider kan føre til at brukerne gir opp og går til konkurrerende nettsteder. Dette kan føre til høyere avvisningsrate (bounce rate) og lavere konverteringsrate for nettstedet ditt.

Flere verktøy er tilgjengelige for å måle sidehastighet, inkludert Google Pagespeed Insights, GTmetrix og Pingdom Tools. Disse verktøyene gir innsikt i hva som kan forbedres på nettstedet for å øke hastigheten og forbedre brukeropplevelsen.

Høy sidehastighet er positivt fordi:

 • Bedre brukeropplevelse: Når en nettside laster raskt, vil brukerne ha en positiv opplevelse. De vil være mer tilbøyelige til å utforske siden videre.
 • Bedre rangering på søkemotorer: Søkemotorer som Google prioriterer raskere nettsider, og gir dem høyere rangeringer på resultatsiden.
 • Lavere bounce rate: Hvis en nettside tar lang tid å laste, kan brukere bli utålmodige og forlate siden før den lastes fullstendig. Dette kan øke bounce rate. Noe som kan ha negativ innvirkning på rangeringen til nettsiden på søkemotorer.

Lav sidehastighet har negative konsekvenser, som:

 • Dårlig brukeropplevelse: Hvis en nettside tar lang tid å laste, vil brukere ofte bli utålmodige. Det kan resultere i at de velge å forlate siden uten å fullføre ønsket handling. Dette kan påvirke konverteringsraten negativt.
 • Lavere rangering på søkemotorer: Som nevnt tidligere, gir søkemotorer som Google prioritet til raskere nettsider og gir dem høyere rangeringer på resultatsiden.
 • Redusert trafikk: Hvis en nettside har en lav sidehastighet, kan brukerne bli frustrerte og velge å ikke besøke siden igjen i fremtiden.

For å sjekke sidehastigheten på en nettside eller applikasjon, kan du bruke flere verktøy. Som PageSpeed Insights eller GTmetrix. Disse verktøyene vil gi deg en rapport. Denne rapporten viser sidehastigheten og forslag til forbedringer som kan gjøres.

Noen grunner til at en nettside kan være treg inkluderer:

 • Stor filstørrelse: Hvis bilder, videoer og andre mediefiler er store, kan det ta lang tid å laste dem ned til brukerens enhet.
 • Dårlig serverrespons: Hvis serveren som nettsiden er vert på, er treg, kan det ta lang tid å laste innholdet på brukerens enhet.
 • For mange spørringer: Hvis en nettside har for mange spørringer til serveren, kan det ta lang tid å behandle dem og laste innholdet på siden.

Noen tiltak som kan øke sidehastigheten inkluderer:

 • Optimalisering av bilder og mediefiler: Reduser størrelsen på bilder og videoer ved hjelp av bildekomprimering eller andre teknikker.
 • Caching: Bruk av en cache kan hjelpe til med å redusere lastetiden ved å lagre vanlige spørringer i en midlertidig lagring på brukerens enhet.