Persona

Persona

En persona er en fiktiv beskrivelse av ideelle kunder eller brukergrupper, som representerer faktiske kunder eller brukere. Personas hjelper til å forstå kundenes behov, ønsker, preferanser, atferd og beslutningsprosesser for produkter eller tjenester.

For å lage en persona bruker man kundeanalyser og markedsundersøkelser, samler inn data om kundenes demografi, interesser, atferd og kjøpsvaner. Denne informasjonen brukes til å skape en typisk kundeprofil med navn, alder, interesser, jobb, familiebakgrunn og relevante faktorer.

Personas er ofte en viktig del av merkevares markedsføringsstrategi. Dette øker sjansene for suksess ved å treffe riktig målgruppe. Ved bruk av personas kan man identifisere nye muligheter for produktutvikling og forbedre kundeservice ved å tilpasse tilbud og tjenester til kundenes behov og ønsker.

Eksempler

For eksempel, i en nettbutikk som selger sportsutstyr, kan man bruke en persona som “Aktive Anna.” Anna er 32 år, bor i byen, elsker utendørsaktiviteter som løping og klatring, og er opptatt av bærekraftig og miljøvennlig utstyr. Nå kan man tilpasse produktbeskrivelser, bilder og markedsføring for å appellere til Annas preferanser og verdier.

Ved å forstå Annas behov kan man også identifisere hvilke produkter som passer best for henne og tilby anbefalinger basert på hennes interesser. På samme måte kan man lage personas for ulike segmenter av målgruppen, som “Familie-Frode” hvis man har produkter rettet mot familier med barn. Dette gir mulighet til å finjustere markedsføringsstrategier og produkttilbud og tilby skreddersydde opplevelser som engasjerer og begeistrer kundene.