Hvordan lage en kampanje

Hvordan lage en kampanje

Hva er en kampanje?

En kampanje er en markedsføringsaktivitet som pågår i en kort periode for å få nye kunder, økt salg eller økt kjennskap til drift eller produkt. En kampanje varer ofte bare i 4-6 uker, og derfor er det viktig med god planlegging for best mulig resultat. Denne artikkelen gir deg tips til hvordan man kan lage en kampanje så enkelt som mulig.

 

1. Hva er målet med kampanjen?

Det første man må finne ut er formålet med kampanjen. Et av målene for kampanjen kan være å øke salg, øke kjennskap til en bedrift, øke kjennskap til produkt eller få mer engasjement på sosiale medier.

Når vi har bestemt et av målene ovenfor bør vi lage delmål for å måle effekten av kampanjen. Delmålene bør være realistiske og målbare slik at vi kan se om kampanjen har gitt det resultatet vi var ute etter. Eksempel for delmål man kan ha er å nå en bestemt mengde med personer innen kampanjeperioden er over. Du må kunne måle om det har vært en økning i enten salg eller service etter kampanjeperioden.

La oss si at du har som mål å selge joggesko til ungdom. Du vil selge 300 par innen 2 måneder som tilsvarer ca. 5 par med joggesko hver dag. Ditt delmål er da å selge minst 5 par sko hver dag. Du skal prøve å nå delmålet så godt som du kan. Vi gir deg tips i hvordan du kan oppnå dette. Som med det mester, er kampanje-kjøring en treningssak og det kan hende at du må prøve flere ganger før du får suksess.

2. Hvem er målgruppa?

Det er viktig å definere hvem målgruppen for kampanjen er. Jo mer presis vi klarer å definere en målgruppe jo mer sannsynlig er det at kampanjen blir en suksess. Tenk på hvem du ønsker å nå frem til, og hvem som kan ha behov for din service eller produkt. Del det gjerne inn i aldersgruppe, kjønn, geografisk område osv. Husk at det ikke alltid er samme person som kjøper og bruker et produkt. F.eks. dersom du selger barneklær vil den naturlige målgruppa for reklame være foreldre og ikke barna.

Å identifisere målgruppen tidligst mulig er viktig for da kan du spare penger når du skal sette kampanjen i gang. Det er bedre å ha flere små kampanjer i starten med forskjellige målgrupper før man bruker hele markedsføringsbudsjettet på en målgruppe. Du kan velge å investere mere penger inn senere når du ser hvilken av gruppene som gir deg best respons.

Vi fortsetter med joggesko-eksemplet som er nevnt ovenfor. Det er vanskelig å selge joggesko til folk som ikke liker å løpe, men det er enklere å selge joggesko til de som elsker å løpe. Når du vet det så kan du fortsette å dele den gruppen som elsker å løpe ned til mindre grupper. Ungdom som liker å jogge ute, inne, jenter, gutter, Vadsø Finnmark, Norge osv. til du føler at du har funnet en god beskrivelse av din(e) målgrupper.

3. Hva er budskapet i kampanjen?

For at budskapet ditt skal nås frem best mulig må du tenke på målgruppens ønsker og behov. De må føle at det du selger er relevant og appellerer til dem.

Det er også viktig at budskapet ditt er tilpasset de forskjellige kanalene du tenker å kjøre kampanjen din på. På sosiale medier funker det bra med film for å fange oppmerksomheten til en person.

Hvis du velger å lage video-kampanje så må du passe deg for at den ikke blir for lang. Du må klare å fange oppmerksomheten til kunden din og få dem til å se mest mulig av videoen uten at de scroller videre. Hold deg til maks 30 sekunder med video, men klarer du å få frem budskapet ditt på ca. 15 sekunder er det bedre. Grunnen til det er at vi mennesker blir veldig fort lei. De fleste blir lei etter 7 sekunder hvis det ikke skjer noe interessant på skjermen. Derfor kan det være lurt å bytte vinkler på kamera eller legge til grafikk og annen video over slik at videoen ikke blir for kjedelig.

På sosiale medier er det lett å bli påvirket. Derfor har de største bedriftene fokus på å lage innlegg som får seeren til å assosiere seg selv med posten. Feks å produsere innhold som motiverer folk til å trene eller føle seg bra. Det gjør de ved å skape bilder som får frem budskapet til bedriften.

4. Hvor skal det publiseres?

Den beste publiseringsplattformen er den målgruppen din bruker mest. De fleste bedriftseiere og personer over 35 år holder seg til på Facebook, mens de fleste ungdom og unge voksne er på Instagram.  På Instagram kan man også bruke hashtags for å nå ut til målgruppen sin. Det er ikke like effektivt som en betalt kampanje, men du kan komme det ganske langt med bare hashtags også.

Steg for steg, oppsett av annonserings-kampanje ved hjelp av Facebook

Facebook er et veldig populært område for kjøp å salg her i Finnmark. Siden Instagram og Facebook hører til samme selskap (Meta), så kan vi reklamere både på Facebook og Instagram ved hjelp av Facebook Annonsesenter.

1. Gå inn på profilen du vil lage en kampanje for på Facebook.

1 Facebookbilde

 

2. Trykk deretter på promoter og “Opprett ny annonse”

2

3. Her kan du legge til målgruppen din under “publikum”. Vi bruker joggesko som eksempel, og bruker derfor stikkord som er relevant til det temaet.

3

4. Neste du gjør er å sette opp dag-budsjettet ditt. Her kan du leke deg frem til et resultat som passer ditt budsjett. Ideen her er å ikke bruke mer enn nødvendig. Du kan se at det ikke er noe endring i “Anslått antall nådd per dag” om du bruker 20 kr eller 600 kr.

45

 

En annen fin måte å nå ut til målgruppa er ved å bruke “boost” eller “fremhev innlegg” funksjonen. Da bruker du ett allerede eksisterende innlegg som annonse. Forskjellen er at en annonse bygget “fra scratch” ikke kommer opp i “feeden” på siden din, men en post som man fremhever ligger både på siden OG blir publisert som annonse til de du har lyst til å treffe.

5. Pris for kampanjen

Hva en annonse vil koste deg varierer fra plattform til plattform. Det du bør gjøre er å velge den kanalen som når din målgruppe best til lavest pris. Ellers er det opp til deg hvor mye du er villig til å betale for din kampanje. En kampanje på Facebook kan starte fra 10 kr og oppover. Hvor mye du får ut av pengene dine kommer an på hvor bra du klarer å definere målgruppen din.

Som tommelfinger regel bruker vi på Snefokk i starten å spørre “Hvor mye penger har du råd til å tape?” Annonsering kan føre til NULL salg, ja det er faktisk mulig. Så det beste er å sette av et budsjett som du vet du har råd til. Uansett, kommer du til å ta læring av kampanjen og av og til er det nesten mer verdifullt, ihvertfall helt i starten.

6. Optimaliser underveis

Hvis du har lagt ut en kampanje så er det bra å optimalisere den underveis. Hvis du i starten legger ut kampanjen til forskjellige undergrupper innen målgruppa så kan du raskt se hvilken av gruppene som gjør det best. Deretter kan du velge å legge mer penger inn på den undergruppen som gir deg best resultat.

7. Analyse

Når kampanjeperioden er over, er det viktig å analysere resultatet. Ble målet nådd? Ble målgruppen nådd? Hvilken plattform fungerte best? Resultatet fra analysen er viktig å ta med videre når du skal planlegge neste kampanje. Det er fullt mulig at målgruppen du ville nå ikke ble nådd. Det kan være et hint på at budskapet ditt ikke vekker nok interesse, eller at du skal prøve å satse på en annen gruppe. Mye kan skje i starten, men all erfaringen du får blir å hjelpe deg videre.

Facebook analytics er et fint verktøy du kan bruke når du skal lage din kampanje.
Dette er kun et eksempel for å vise informasjonen Facebook analytics kan gi deg for din kampanje.

På grafen over så kan man se hvordan arrangement du har fått på ditt innlegg.

Trenger du hjelp?

Vi på Snefokk kan hjelpe deg å komme i gang med dette. Chat med oss eller kontakt oss for hjelp med digital markedsføring.