Hva er SEO?

Hva er SEO?

Hva er SEO? Det er mange som ikke er helt sikker på hva dette er og lurer på om de trenger å jobbe med dette i deres digitale markedsføring. Her følger en kort oversikt over hva dette begrepet egentlig er, hvorfor vi trenger det og hvem som trenger det mest.

Hva er SEO?

SEO står for Search Engine Optimisation, eller på godt norsk – søkemotoroptimalisering. Det vil rett og slett si alle de tingene vi gjør for at websiden vår blir funnet når folk bruker søkemotorer som f.eks. Google. Å ha en “god SEO” betyr rett og slett at du blir funnet lett. Dvs. at noen som søker på ditt bedriftsnavn på Google, faktisk finner deg og kan handle hos deg.

F.eks, om du selger soltørkede tomater så vil du at folk som søker på “soltørkede tomater”, skal finne akkurat din webside og kjøpe de tomatene av deg. Siden du ikke selger ferske tomater, så bør du ikke bruke krefter på at folk skal finne deg nå de søker på kun ordet “tomater” for da er sannsynligheten for at de blir skuffet når de kommer på siden din. SEO handler om å bli funnet når det er naturlig at akkurat din bedrift skal bli funnet.

Hva er SEO’s byggestener?

SEO er faktisk ganske komplisert! Ja, ofte sier vi at det markedsføring er lett og det er bare å gjøre ditt og datt. Men akkurat når det kommer til SEO så er det mange faktorer som spiller inn. Faktisk er det nesten 300 faktorer som gjør at akkurat din webside blir presset opp i rangeringen. Vi lister de viktigste her:

 • En strukturert og bra kodet webside
 • En webside som har trafikk, og som er oppdatert regelmessig med lettlest innhold
 • Linket opp til sosiale medier
 • Har reviews og testimonials på Google, Facebook, Linkedin eller andre kanaler
 • Innholdet fra websiden blir delt på sosiale medier
 • Websiden linker til andre websider (partnere, artikler og sosiale medier)
 • Andre websider linker til din webside

Om du tenker litt praktisk på dette, så handler rett og slett SEO om å være digitalt synlig. Du viser søkemotorene at du har en digitalt levende bedrift, med oppdateringer, sosiale medier og innhold som interesserer din målgruppe.

Hvorfor trenger vi SEO?

Det er noe som heter konkurranse. I dagens digitale verden er du dessverre ikke den eneste som selger det du selger. Det er mange som selger akkurat samme vare eller tjeneste. I tillegg, en søkemotor er global. Dvs. at en person som selger det samme produktet som du kan være sitte på andre siden av jordkloden, men allikavel være en konkurrent. Du trenger SEO for å bli funnet av søkemotorene.

Hvem bør starte med SEO?

Vi mener at ikke alle trenger å tenke så fælt på SEO med en gang. Dersom du allerede har en webside, er det best å:

 • oppdatere den ofte,
 • legge ut interessante artikler,
 • skrive utdypende (300 ord) om dine varer og tjenester
 • linke websiden med Google, Facebook, Linkedin eller andre kanaler du bruker

Dersom du ikke har en webside allerede, kan det være lurt å bruke noen som vet å strukturere websiden slik at den er “SEO-vennlig”.

Dersom du er en bedrift som er helt avhenging av SEO. F.eks. dersom du selger turisme eller om du selger varene eller tjenestene dine kun gjennom websiden din. Da vil vi anbefale å tenke litt mer på hvordan man kan aktivt bruke SEO for å øke trafikk og deretter salg.

Vi her på Snefokk, mener stort sett at små bedrifter bør gjøre mesteparten av markedsføringen sin in-house. Men, SEO er en av de tingene vi anbefaler å bruke eksperter til. Spesielt i startfasen. Da er det vanskelig å velge hvilke ord og setninger man skal satse på og å skrive artikler som har som hovedmål å rangere så høyt som mulig i ulike søkemotorer.

Vi kan hjelpe deg med å starte med SEO dersom du tror dette er viktig for din bedrift. Ta kontakt med oss for et kjapt møte for å lære mer om hvordan vi kan hjelpe deg og din bedrift.

 

Les mer om SEO (på Engelsk)

Denne artikkelen går litt dypere inn på SEO og hvordan man kjapt kan komme igang med denne tenkingen.