CMYK

CMYK

CMYK er en forkortelse for fire farger som brukes i trykksaker: Cyan, Magenta, Yellow og Key (svart). Disse fire fargene brukes i kombinasjon for å skape et bredt spekter av farger på papir.

CMYK brukes i trykkeribransjen for å produsere trykksaker som brosjyrer, plakater, bøker, kataloger og annet. CMYK-fargene legges på papiret i separate lag, og kombinasjonen av disse skaper et fargebilde.

Cyan, Magenta og Yellow er såkalte subtraktive farger, som betyr at de absorberer lys. Når de blandes sammen, reduseres lysmengden som reflekteres til øyet, og fargen blir mørkere. Key, eller svart, er en såkalt additiv farge som legges til for å forbedre dybden i fargene og gi mer definisjon.

Det er viktig å bruke CMYK i trykksaker fordi fargene i denne modellen er spesifikt utviklet for å kunne produsere et bredt spekter av farger på papir. CMYK-farger er derfor mer presise og nøyaktige enn RGB-farger som brukes på digitale skjermer. Ved å bruke CMYK-farger i trykksaker, kan man sikre at fargene i designet ser ut som forventet og at trykksakene har høy kvalitet.