Bleed

Bleed

“Bleed” er et begrep som brukes innenfor design og trykk. Begrepet brukes for å beskrive en spesifikk prosess som man bruker for å sikre at et trykket bilde går helt ut til kanten av papiret eller det ferdige produktet. Det gjøres ved at et bilde eller en farge strekker seg utover det faktiske sideformatet.

Bleed er viktig fordi det forhindrer hvite marger eller uønskede kantlinjer rundt trykkede elementer. I stedet får man et jevnt og sømløst utseende. For å oppnå dette, må designet forstørres eller utvides litt slik at det går utenfor den endelige størrelsen på produktet. Vanligvis er bleed-området rundt 3 til 5 millimeter.

Hvordan fungerer det?

Når designet har bleed-området inkludert, skjærer eller kutter man det ned til den endelige størrelsen etter trykkprosessen. Fordi designet strekker seg utover kanten, sikrer man at det ikke blir noen hvite områder når papiret skjæres. I stedet trimmes den ekstra delen av bildet eller fargen som strekker seg utenfor kanten. Slik oppnår man en jevn og sømløs overgang.

Bleed er spesielt viktig for trykksaker som brosjyrer, visittkort, plakater og bøker. Når disse produktene er skjært ned til riktig størrelse, sikrer bleed at designet fortsetter hele veien ut til kanten. Dette gir en mer profesjonell og polert utseende til det endelige produktet.

Når du designer trykksaker eller jobber med grafiske elementer som skal trykkes, er det viktig å ta hensyn til bleed. Sørg for å inkludere nok plass rundt designet ditt, slik at det kan strekke seg utenfor kanten uten å miste viktige elementer. De fleste profesjonelle designprogrammer har innstillinger som lar deg legge til bleed i prosjektet ditt.

For å oppsummere, er bleed en viktig del av trykkprosessen for å sikre at designet strekker seg helt ut til kanten uten å etterlate hvite kanter. Ved å inkludere det i designet ditt, kan du oppnå en jevn og sømløs visuell effekt på trykksaker og andre produkter.