Application Programming Interface (API)

Application Programming Interface (API)

En Application Programming Interface (API) er en samling av protokoller, verktøy og standarder som gjør det mulig for ulike programvaresystemer å kommunisere med hverandre. Enkelt forklart, API er en måte å få ulike programmer til å kommunisere og utveksle data på en standardisert måte.

For en webutvikler betyr Application Programming Interface  (API) ofte et grensesnitt som er tilgjengelig over internett og gjør det mulig å hente data eller utføre operasjoner fra en annen tjeneste eller applikasjon. For eksempel kan en nettleser bruke en API til å hente informasjon fra en database eller andre systemer på nettet. Deretter bruker API-en denne informasjonen til å vise data til brukeren på en nettside.

API-er kan anses som avgjørende for moderne webutvikling. De gjør det mulig å integrere og kombinere ulike tjenester og systemer på en sømløs måte. Dette gjør det mulig for utviklere å lage kraftige og funksjonelle applikasjoner som kan utveksle data og samhandle med andre tjenester på nettet.

I hverdagen er vi ofte borti handlinger på internett som krever API-er. For eksempel når du betaler med Vipps i nettbutikker spiller API en viktig rolle. Det samme gjelder om du skal logge inn på nettsteder eller i apper via Facebook eller Google.